Historiikki

Riennon painijoita ja voimistelijoilta vuodelta 1909.
Etelä-Savon piirin mestaruuskisat Kyrönniemellä kesällä 2011.

SAVONLINNAN RIENTO 1908- 2015

 

Lyhennelmä Riennon 60- ja 80-vuotis historiikeista


Savonlinnan Riennon yleisen voimistelu- ja urheiluseuran perustamisesta tehtiin historiallinen päätös 26 huhtikuuta 1908 Törninpyöränsaaressa. Seuran perustava kokous pidettiin toukokuun 3. päivänä Kaikuvuorella. Saman vuoden joulukuussa neuvoteltiin nuorisoseuran voimistelijoiden liittymisestä Rientoon. Seurauksena oli, että Itä-Savon nuorisoseuran voimisteluseura ja Riento lakkautettiin js. tilalle perustettiin uusi urheiluseura, jonka nimeksi jäi äänestyksen jälkeen Riento.

Toiminta alkoi, mutta se rajoittui seuraavan kesän aikana vain kansakoulun (Puistokadun koulun) pihalla pidettyihin harjoituksiin, sillä mikään julkinen seuratoiminta ei tuohon aikaan ollut luvallista, koska läänin kuvernööri oli kaikkien ihmeeksi kieltäytynyt vahvistamasta Riennon sääntöjä siksi, kun kysymyksessä oli urheiluseura.

Seuran toiminta on ollut monipuolista vuosien saatossa. Alkuvuosina 1908- 1932  seuran toimintaohjelmaan kuului voimistelu, yleisurheilu, hiihto, paini, painonnosto, nyrkkeily. Tuolloin rientolaislajeihin kuuluivat myös pikaluistelu, jalkapallo, jääpallo, pesäpallo ja pyöräily. Yleisurheilu elpyi 1932-48.

Kyrönniemen urheilukentän valmistuminen aloitti uuden luvun Savonlinnan urheiluhistoriassa. Se merkitsi yleisurheilun kehittymistä myös Riennon toiminnassa. Pahaksi onneksi 30-luvun saavutuksista kertova seuran arkisto tuhoutui 1.3.1940 pommituksessa.

Riennon yleisurheilun kehitys 1930-luvulla näkyi omien urheilijoiden kovenevina tuloksina sekä järjestetyn kilpailutoiminnan huomattavana lisääntymisenä. Esimerkiksi ajalla 1932- 48 on Riento järjestänyt viidet kansainväliset  ja 16 kansalliset kilpailut sekä Suomen murtomaamestaruuskilpailut 1933.

Eräs kansainvälinen kilpailu oli nimeltään ”Amerikkalaiskilpailut”, sillä mukana olivat olympiamiehet Andersson, Dreyer, Rushford, ja Metcalfe. Kotimaisista huipuista Riennon kisoissa ovat tällä ajalla käyneet Paavo Nurmi, Matti Järvinen, Lauri Lehtinen, Volmari Iso-Hollo, Ilmari Salminen, Taisto Mäki ja Yrjö Nikkanen.

Juhlavuodesta  1948 eteenpäin Riento esiintyi nyt puhtaana yleisurheiluseurana. Aikajaksona 1948- 1975 seuran menestyksessä oli sekä nousuja ja laskuja. Vuosina 1976 – 87 Riennossa koettiin nousu yleisurheilun huipulle ja tällä ajanjaksolla saavutettiin useita hyviä tuloksia SM- tason kisoissa. 1980 Riento oli piirin paras ikäriseura. Riennon 75-vuotisen  toiminnan juhlavuosi 1983 toi jälleen uusia SM-mitalisteja niin, että SM-pisteitä kertyi 23 ja seuraluokittelussa sija 42 sekä 27 vuoden tauon jälkeen valioluokka. Vuonna -85 seuraluokittelun valioluokka varmistui sijaluvulla 21, mikä oli Suur-Savon piirissä toiseksi paras, edellä vain Mikkelin Kilpa-Veikot.

 

2000-luvulla voimakasta nousua junioriyleisurheilussa


Savonlinnan Riento on Savonlinnan ensimmäinen, vanhin ja edelleen aktiivisesti toimiva urheiluseura, jonka lajiohjelmaan kuuluivat 1900-luvun alussa yleisurheilun lisäksi myös mm. jääpallo, jalkapallo ja hiihto. Riennon palloilijat perustivat SaPKon v. 1929 omaksi palloilulajien erikoisseuraksi ja hiihdon erikoisseura Savonlinnan Hiihtoseura perustettiin v. 1948.
Yleisurheiluun viime vuosikymmeninä erikoistunut yli 100-vuotias Riento on nostanut profiiliaan viimeisten vuosien aikana. Ympärivuotisessa toiminnassa mukana olevien urheilijoiden määrä on lähtenyt merkittävään nousuun. Riennon yli 8-vuotiaiden valmennusryhmissä Tanhuvaarassa on mukana lähes 80 yleisurheilijaa ja lisäksi urheilijoita harjoittelee ryhmien ulkopuolella omatoimisesti tai oman henkilökohtaisen valmentajansa alaisuudessa.

 
Seuravalmentajina Riennossa toimivat mm. Orvo Paatero, Mika Monto, Heiko Gross, Sami Petäjäjärvi, Joona Jäntti, Samuli Nikkanen, Annika Luukkainen, Juha Naapuri, Tommi Remes, Noora Sipinen ja Joni Jäntti, joka toimii myös seuran valmennuspäällikkönä. Urheilukoulutoiminnan koordinaattorina toimii Riennon nuorisotoiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Teuvo Jäntti.
Urheilukouluohjaajina toimivat seuravalmentajien lisäksi seuran omat urheilukouluohjaajiksi koulutetut junioriurheilijat. Talviajan 5-8 vuotiaiden yleisurheilukouluissa Nätkillä rientolaisia on mukana vajaa kaksikymmentä. Kesäaikana urheilukoululaisten määrä lisääntyy selkeästi Kyrönniemellä ja mukana kesän yleisurheilukouluissa ja kilpailuissa on myös enemmän yli 8-vuotiaita.
Lisenssiurheilijoita Riennolla oli v. 2014 128. Riennolla on myös yu-harrasteryhmiä, joissa on mahdollista harrastaa yleisurheilua ilman kilpaurheilullisia tavoitteita. Kilpa- ja harrasteryhmät on jaoteltu erikseen. Riento kuuluu myös Suomen Aikuisurheiluliittoon.
 
Riento on saavuttanut menestystä viime vuosina perinteisten rientolaisten lajien, kestävyysjuoksun ja korkeushypyn lisäksi myös pikajuoksuissa ja muissa kenttälajeissa. 2000-luvun SM-mitalisteja, joko henkilökohtaisesti ja/tai viesteissä/joukkuekisoissa ovat olleet Ville Vepsäläinen, Pauliina Laamanen, Hannele- ja Leo-Pekka Kuutti, Juuso Teijonmaa, Pihla Hokkanen, Suvi-Tuuli Kinanen, Jonna Monto, Emilia Karvinen, Kaisa Heiskanen, Taru Laitinen, Netta Myllynen, Henna Sallinen, Reetta Joronen, Ellinoora Karvinen, Severi Kosonen, Petra-Sofia Laakso, Iida Mäkelä, Sandra-Sofia Kosonen, Aliisa Luukkainen ja Riikka Pitkänen.
Riento on saavuttanut viime vuosina menestystä SM-viesteissä. Vuonna 2014 Riento voitti 15-vuotiaiden tyttöjen pika- ja aitaviestin ja 2000-luvulla on lisäksi tullut mitaleita naisjunioreiden 800 metrin viestistä. Ylipäätään rientolaisten SM-kisaajien määrä on voimakkaassa nousussa ja kesällä 2015 voidaan rientolaisia nähdä henkilökohtaisissa SM-kisoissa pitkälti yli 20.
Riento osallistui vuonna 2014 Vattenfall-seuracupiin ja sijoittuikin komeasti yhdeksänneksi suurien kaupunkien valtakunnallisessa loppukilpailussa Vantaalla. Valtakunnallisessa seuraluokittelussa Riento kuuluu valioluokkaan sijalla 51, edellään piirin seuroista vain Mikkelin Kilpa-Veikot.
 
Riento on ollut jo pitkään Etelä-Savon johtava Kunniakierros-seura ja valtakunnankin mittakaavassa merkittävä tekijä. Kunniakierros-varainkeruutapahtuma onkin seuran merkittävin tulonlähde, jolla pyöritetään muun muassa laajentunutta ympärivuotista valmennustoimintaa.
Riento on järjestänyt viimeisen reilun 15 vuoden aikana kahdet SM-tason kilpailut, 14-15-vuotiaiden SM-kilpailut vuonna 1999 ja maastojuoksun Suomen mestaruuskilpailut vuonna 2009. Jatkoa SM-tason kisoille on tulossa, sillä Riento järjestää kesällä 2015 19-vuotiaiden SM-kilpailut.
Riennon kesän 2015 kilpailutoimintaan kuuluu merkittävänä osana jokavuotiset kansalliset kilpailut, Vattenfall-seuracupin osakilpailu ja viidet ABC-luokittelukilpailut.
Talvella Riento järjestää ABC talvijuoksusarjan kuusi osakilpailua. Keväällä järjestetään Gatorade-maastojuoksusarja ja talviajalle osuu kaksi hallikilpailua Tanhuvaarassa.